miércoles, 13 de junio de 2012

7à activitat: Article “Retrato de dos modelos de familia”



A la lectura, se’ns plantegen dos models de família molt concrets, i oposats entre ells. Crec, o vull pensar, que avui dia, les famílies difícilment s’encasellen a dintre d’un sol model, sinó que adopten trets de cadascun dels tipus de família existents per tal d’adaptar-se a la situació concreta, o al moment en què es troben i al que millor resultat el doni tant a ells com als infants.

A la lectura, es parla dels mitjans de comunicació com una font per afavorir el creixement cognitiu de la persona. Segons la meva opinió, és una afirmació tan llunyana a la realitat que fins i tot em sorprèn trobar-la al text. Crec que els mitjans de comunicació creen un clima de depressió permanent, de negativisme i de parcel·lació del coneixement que caldria evitar, normalment, no som massa crítics amb la informació que rebem del nostre voltant, acceptem el que ens diuen i ho repetim sense parar-nos a pensar en les conseqüències, pel que els mitjans de comunicació, haurien de constituir una font addicional per al creixement personal, no una font principal, ja que si no els interpretem correctament, poden perjudicar molt més del què ajudaran.

Crec que hi ha que ensenyar als nens a ser crítics ja des d’edats primerenques, a tenir curiositat per accedir a la veritat, o al menys per conformar-se la seva pròpia veritat, en comptes d’acceptar el què els ve donat de l’exterior sense qüestionar-ho.

Els dos models de família que apareixen al tex són els següents:
-           
-     Model familiar hiperprotector: en aquest model, el nen es troba en una posició d’inferioritat, en què els pares l’inculquen la creença què no pot fer res sense la seva ajuda. El resultat d’aquesta sobreprotecció és un infant que no sap fer res per ell mateix, i que és molt egoista, ja que està acostumat a que tot li vengui fet i preparat per a ell. Els infants d’aquest model no són lliures per a viure la seva vida, sinó que es veuen sotmesos a una gran quantitat de preguntes que controlen els seus moviments. A més, a nivell escolar són infants que no estan acostumats a ser responsables dels seus actes i les seves conseqüències, i sol provocar conflictes entre els educadors i les famílies, ja que davant problemes o resultats negatius, la família mai accepta la responsabilitat dels fills i carrega als educadors amb l’etiqueta d’incapaços.

És clar que els pares no són conscients del mal que estan fent als seus fills, de que la sobreprotecció a què els sotmeten els impedeix desenvolupar-se adientment, ells només intenten fer el millor per a ells, i pensen que donant-los tot fet, els beneficien al màxim.

-           Model familiar democràtic permissiu: aquest model critica les metodologies escolars per entendre que són massa autoritàries, suposant això un problema per al centre. Les famílies democràtiques, sotmeten totes les qüestions que sorgeixen al nucli familiar, a debat entre tots els membres de la mateixa. No tenen en compte que hi ha temes en què els infants encara no tenen una formació suficient per a poder decidir, i que correspon als adults prendre cert tipus de decisions, ells porten la democràcia al seu màxim exponent, incloent als nens en qualsevol tipus de decisió que s’hagi de prendre. Per últim, són famílies on no hi ha normes que perdurin en el temps, ja que els pares són molt permissius i constantment estan cedint i canviant les normes existents per adaptar-les a les necessitats que se’ls plantegen. 

En aquest model, els pares no són la figura de referència que tot infant necessita. Es més, crec que se’ls delega massa responsabilitat, fent-los participar de decisions importants per les que per la seva edat i formació, encara no estan preparats. No tenen límits, i els infants no arriben a interioritzar el vertader funcionament d’una societat en què hi ha normes preestablertes que no es poden canviar mitjançant el diàleg o l’interés personal, pel que crec que és un model de família que pot comportar problemes per a l’infant a l’hora d’incorporar-se a una societat diferent a la que ells viuen a dintre de la seva família.

No hay comentarios:

Publicar un comentario